28 Μαΐ 2009

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

  -Μ΄ένα (χρήσιμο και ¨αθώο¨) ψέμα άρχισαν όλα και με ¨χοντρές αλήθειες¨ φαίνεται οτι ¨καπου εδώ¨ τελειώνουν (για ν' αντικατασταθούν με κατι αλλο-πιθανότατα.)

  -Που να φανταζόταν ο Ιφιτος - στην εποχή του - τι θα συνέβαινε πολλούς αιώνες αργότερα;...
 
  -Ποιός ήταν ο Ιφιτος;
  - Ενας βασιλλιάς της Ηλείας που απελπισμένος με τις καταστροφές που προξενούσαν στο βασίλειο του οι γειτονικοί λαοί , από τη...χρήση των απέραντων επίπεδων εκτάσεων της περιοχής, για να λύσουν τις πολεμικές διαφορέςτους ,απευθύνθηκε στο  ΜΑΝΤΕΙΟ  ΤΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ - όπου πήρε την απάντηση:
  -¨Οργάνωσε αγώνες υπό την προστασία του Απόλλωνα και των θεών, ώστε να γίνει ιερό το έδαφος του βασιλείου σου και να γλιτώσεις τις καταστροφές από τις πολεμικές επιχειρήσεις¨.
  -Οπερ και εγένετο:
  -Το 776 π.χ.έγιναν οι πρώτοι αγώνες (οχτώ χρόνια ύστερα από τον χρησμό του μαντείου - άργησαν...λίγο!) με πρώτο νικητή τον (εξ Ηλείας καταγόμενο) Κοροιβο.
  -Ο Κόροιβος κέρδισε στο πρώτο αγώνισμα των 192.25 μέτρων  (ένα ¨στάδιο¨λεγόταν τότε - σήμερα θα το λέγαμε ¨δ ι α κ ο σ ά ρ ι¨).
  -Δεν φαντάζεται - βέβαια - κανείς ότι ο νεαρός βοσκός από την Ηλεία είχε καταναλώσει ¨απαγορευμένες ουσιες¨, εξον (ίσως) από ικανή ποσότητα γαλακτοκομικών και σίγουρα - αγνών προϊόντων...δικης του παραγωγής.
  -Γρήγορα ο αριθμός των αγωνισμάτων αυξήθηκε  (άλματα, πάλη, δίσκος, ακόντιο...) και βέβαια αυξήθηκε και η συμμετοχή των ελληνικών (αποκλειστικά!) ¨βασιλείων¨ που συμμετείχαν στους ολυμπιακούς αγώνες της εποχής.

  -Η ¨Ολυμπιακή Ανακωχή¨ εξασφάλισε στην περιοχή ειρήνη για 12 αιώνες! 
  -(Ηξερε τη έλεγε το Μαντείο στον Ιφιτο.)
  -Μονάχα μια φορά στη διάρκεια (!) της 103ης Ολυμπιάδας, οι Αρκάδες κατέλαβαν την Ολυμπία (φυσικά τιμωρήθηκαν αυστηρότατα από τους υπόλοιπους Ελληνες που εξοργίστηκαν ¨τα μάλα¨...)

  -Και ¨ο χορός¨καλά κρατούσε:
  -Κάθε τέσσερα χρόνια στον ¨ιερό χώρο¨ -στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας (χωρούσε ¨λένε¨ γύρω στους 54.000 θεατές!) γινόταν αυτή η αγωνιστική συνάντηση - αναμέτρηση μεταξύ όλων των ελληνικών πόλεων - βασιλείων.
  -Οι εκάστοτε νικητές - εκτός από το στεφάνι ελιάς -  απολάμβαναν μεγάλες τιμές από την πόλη καταγωγής τους (όπως όλοι ξέρουμε!)

  -Τότε βέβαια - δεν υπήρχε η δυνατότητα ¨αντιντόπιγκ-τέστ¨ για να μάθουν οι κριτές (κι εμείς) αν οι αθλητές έπαιρναν τίποτα...περίεργες ουσίες.
  -Μερικοί ιστορικοί κάτι ¨ψιλονύξεις¨ έχουν κάνει, αλλά αποδείξεις ¨απτές¨ δέν υπάρχουν.
  -Γίνονταν όμως... άλλες παρασπονδίες (κυρίως επί ρωμαϊκής κατοχής - όπου οι αγώνες συνεχίστηκαν και με...εισαγωγή νέων ¨αθλημάτων¨ όπως πάλη ανθρώπων με...θηρία!).


  -Οι ιστορικοί αναφέρουν οτι υπήρχαν συχνές δωροδοκίες κριτών και αθλητών¨ ώστε να μην νικήσουν!
  -¨Είχε αρχίσει να μπαίνει¨ για τα κ α λ ά ¨ το χρήμα - δυνάστης στη ζωή του μέσου πολίτη της εποχής.
  -Κι ένα ¨high-light¨:
  -Ο αυτοκράτωρ Νέρων ανακηρύχτηκε...ολυμπιονίκης στις αρματοδρομίες κάποιας Ολυμπιάδας αφού όλοι οι αντίπαλοί του εγκατέλειψαν τον αγώνα,ύστερα από απειλές για...τη ζωή τους!

  -Με την επικράτηση του χριστιανισμού, οι αγώνες καταργήθηκαν από τον Θεοδόσιο Α',το 393 μ.Χ.
  -Και σημειολογικά, ν'αναφέρουμε ότι ένα χρόνο αργότερα, η Ολυμπία λεηλατήθηκε εξ αιτίας μιάς μάχης μεταξύ βυζαντινών και βαρβάρων (Γότθων 394 μ.Χ.).

  -Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν (π ο λ λ ο ύ ς αιώνες αργότερα) συνέλαβε το ρομαντικό σχέδιο για την αναβίωση των αγώνων:
  -Ετσι στις 25-3-1896 το Καλλιμάρμαρο της Αθήνας υποδέχτηκε αθλητές, θεατές, δημοσιογράφους, κριτές και ¨επισήμους¨ με θρίαμβο των Ελλήνων αθλητών (κέρδισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλίων σ'όλα σχεδόν τα αγωνίσματα,ναι ήταν πολύ λιγότερα τότε...).
  -Φυσικά, οι δεύτεροι αγώνες έγιναν στη Γαλλία, την πατρίδα του Κουμπερτέν. Τα αθλήματα αυξάνονται ραγδαία με την πάροδο των χρόνων (ενώ καταργούνται άλλα).


  -¨Και το ντόπινγκ;
  -¨Θα ρωτήσουν πολλοί: 
  -Σίγουρα υπήρχε - σε πρωτογενή μορφή - αλλά ήταν λιγοστά  (έως ανύπαρκτα) τα μέσα για την ανίχνευση του.
  -Ομως, με την είσοδο του μεταπολεμικού κόσμου στον ¨ψυχρό πόλεμο ¨Ανατολής και Δύσης, ο αθλητισμός έγινε ¨όπλο¨  προπαγάνδας στα χέρια των πολιτικών (είμαστε η πιο δυνατή και ακμαία φυλή,άμα λαχει!).

  -Ετσι, οι επιστήμονες βάλθηκαν - από την δεκαετία του '50 και μετά - (Οταν πολλαπλασιάστηκαν οι διεθνείς και πανευρωπαϊκοί αγώνες (μίτινγκ  -τουρνουά κ.λπ.) και τα διακινούμενα χρηματικά ποσά (από διαφημήσεις, αθλητικό τουρισμό κ.λπ. έγιναν  ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ , να παρασκευάζουν ολοένα και πιό δραστικές ουσίες που...έφερναν στα κράτη τους μετάλλια!

  -Ο απλός λαός - θεατής ¨αγρόν ηγόραζε¨...
  -Και αργότερα, ήρθε...¨΄ενα ψάρι" που το έλεγαν WADA:
  - Κι αποφάσισε ότι πρέπει να... πιάσει κάποιους ¨λερωμένους¨.
  -Στην αρχή ήταν 3, ύστερα έγιναν 13, τώρα 1013, ενώ όλοι ξέραμε καλά ότι τα ¨σκευάσματα¨  δίνονται ακόμα και σε παιδάκια 9-13 χρόνων με την έγκριση(!) των υπερφιλόδοξων γονιών τους πού είχαν...έτοιμη τη δικαιολογία:
  -¨Ελα μωρέ, όλοι παίρνουνε, αφού μας το είπε κι ο προπονητής ότι είναι ακίνδυνα...).
  -Βέβαια,αν ρωτήσεις ευθέως ένα 15χρονο νεαρό - ή (που ανήκει σε κάποιο σύλλογο) θα σου απαντήσει κατηγορηματικά  ¨οτι δεν παίρνει τιποτα¨ (ή θα σιωπήσει) γιατί έχει ¨πάρει οδηγίες¨για τέτοια περίπτωση. Λίγοι θα το παραδεχτούν ή απλώς θα σε κοιτάξουν με απορία επειδή...¨γνωρίζεις¨...

  -Θα πείτε:
  -¨Και εντάξει, τι αθλητισμό έχουμε;
  -Αφού η Θάνου, ο Κεντέρης, η...δοξασμένη ¨ντριμ τιμ¨ της άρσης βαρών (και πιθανόν πολλοί άλλοι...) ήταν¨ μαϊμού - ιστορία¨ τόσα χρόνια γιατί...πανηγυρίζαμε;¨.

  -Η απάντηση είναι απλή:
  - Πανηγυρίζαμε, γιατί δεν εϊχαμε ¨κάτι καλύτερο¨να κάνουμε!  

  -Δεν είναι τυχαίο, ότι λαοί που έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα τους  (Ελβετία, Αυστρία, Σκανδιναβία, Λουξεμβούργο) σπάνια ενδιαφέρονται σοβαρά για κάτι τέτοιες ¨πέτσινες νίκες¨. 
  -Συμμετέχουν, βέβαια (πιθανότατα και...¨φαρμακωμένοι¨) αλλά το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο θεωρεί τον αθλητισμό ως μια ενασχόληση ¨αυστηρά προσωπική¨ και οχι επαγγελματική - συλλογική και (βεβαίως - βεβαίως!) μια ενασχόληση που ¨΄εχει να κάνει¨με την υγεία του σώματος και του πνεύματος...

  - Eμείς εδώ, στη χώρα του τζόγου, των ναρκωτικών, του ¨κρυφού αλκοολισμού¨, της (κρυφής) πορνείας και της ¨φανερής¨βίας, θυμίζουμε τον ξεπερασμένο ρωμαϊκό όχλο που ζητούσε ¨αρτον και θεάματα¨... Ας παρηγορηθούμε: 

  -Υπάρχουν και χειρότερα, π.χ.να μην είχαμε καν ...άρτον (¨θεάματα¨ έχουμε άφθονα, ένα ζάπινγκ στην Τ.V θα σας πείσει!).

  -Ολοι  ΤΑ  ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ  για τις  ΝΤΟΠΕΣ - τώρα ξυπνήσαμε;.
  -Για να τελειώσω κάπου εδώ, θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Καλογήρου στην - επίσης γνωστή - ταινία:
  -¨Ακου φίλε,είναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά...¨.

 -Μήπως κάποιοι θέλουν ¨να τα κάνουν περισσότερα¨;
(σας πονηρεύω λίγο - ο χρόνος θα μας δείξει ¨ενδιαφέροντα¨ πράγματα...).

Συνολικές προβολές σελίδας